Sunt hemoroizii o boala ereditara?
Exista cateva lucruri care pot fi spuse cu certitudine maxima despre hemoroizi. De exemplu, este clar ce sunt ei: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Tot la fel de clare sunt si simptomele lor, dar si metodele de tratament. Totusi, exista si aspecte din patologia acestei boli care nu pot fi explicate atat de transant. Printre aceste parti inca necercetate in profunzime se numara si cauzele reale ale bolii hemoroidale, dar si stabilirea unei legaturi sigure intre hemoroizi si transmiterea lor genetica.
Prin urmare, sunt hemoroizii o boala ereditara sau nu? Acum treizeci de ani, raspunsul parea sa fie, in mod cert, pozitiv. Era evident, din studiile realizate de specialisti, la vremea respectiva, ca hemoroizii sunt o boala care se mostenea de la parinti la copii. Cativa ani mai tarziu, aceasta afirmatie a fost dovedita a fi falsa. Cum s-a intamplat acest lucru? E simplu: s-a studiat cazul a mai multe familii care aveau copii adoptati, fara nici o legatura genetica intre parinti si cei mici. Toata familia prezenta simptome clare ale bolii hemoroidale. Care era misterul? Daca medicii si cercetatorii nu au putut descoperi o componenta genetica a bolii, s-au indreptat spre una de mediu. Si aici au gasit ce cautau: motivul pentru familii intregi sufereau de hemoroizi. Se pare ca totul tine de mediul in care familia respectiva traieste. Astfel, de obicei, intreaga familie avea aceiasi dieta, mancarea fiind gatita de aceiasi persoana, seara de seara si an dupa an. Familiile au aceleasi obiceiuri, atat bune, cat si mai putin bune, cum ar fi lipsa de exercitiu fizic sau utilizarea de condimente in orice fel de mancare. Toate acestea conduc, in mod clar, la o epidemie de hemoroizi.
Poate fi scoasa din discutie componenta ereditara atunci cand se vorbeste de boala hemoroidala? Nu neaparat. Studii recente de genetica, realizate, insa, doar in laborator, au demonstrat ca exista posibilitatea ca gena care codifica aceasta boala sa fie transmisa de la parinti la copii. Ce nu s-a stabilit inca este daca aceasta gena poate actiona fara un factor declansator sau nu. Oamenii de stiinta considera ca gena hemoroidala trebuie activata cumva, iar cel mai plauzibil factor declansator este mediul inconjurator.
Concluzia este simpla: daca stilul de viata al unei familii permite aparitia bolii hemoroidale, atunci ea va face adevarate ravagii in interiorul acelui nucleu familial. Un stil de viata nesanatos include o alimentatie prea incarcata cu proteine si condimente, lipsita aproape in totalitate de fibre si fructe, dar si o existenta sedentara. De asemenea, stresul cotidian este considerat a fi factor declansator al multor maladii moderne, hemoroizii nefacand exceptie de la aceasta regula.
De obicei, o data cu schimbarea regimului de viata, nu doar hemoroizii vor disparea, ci si multe alte probleme de sanatate, mult mai grave. De exemplu, daca familia respectiva inceteaza sa mai manance alimente prajite si le inlocuieste cu cele facute pe gratar sau la cuptor, nivelul colesterolului va scade dramatic. Pe de alta parte, daca dulciurile din comert sunt inlocuite cu cele facute in casa sau cu fructele, glicemia persoanelor in varsta va fi in scadere, iar persoanele tinere se vor simti mult mai pline de energie.
Etichetat cu: boala, ereditara, gene, genetica, hemoroizi, mediu
2011/11/20
Hemoroizi