A A
RSS

Hemoroizii si uleiul de lavanda

2012/10/22

Plante medicinale

Boala hemoroidala se bucura, in momentul de fata, de o intreaga paleta de tratamente dezvoltate special pentru a ameliora simptomele pe care un pacient le poate prezenta sau pentru a incerca vindecarea completa a bolii. La finele secolului trecut, tratamentele clasice erau cele mai folosite, dar o data cu intrarea in noul mileniu, pacientii au hotarat ca aplicarea unor terapii naturiste este mai indicat pentru sanatatea lor si pentru rapiditatea procesului de vindecare. Una dintre plantele utilizate cel mai des, fie ca element principal, fie in asociere cu alte componente vegetale, este lavanda. In general, lavanda este folosita sub trei forme: infuzie, macerat si ulei. In cazul bolii hemoroidale, se utilizeaza cel mai des uleiul de lavanda, obtinut prin doua metode. Presarea la rece a florilor de lavanda conduce la aparitia unui ulei foarte frumos mirositor, dar cu putine proprietati terapeutice, datorita procedeului in sine. Pe de alta parte, extractia la cald ajuta la obtinerea unui ulei de lavanda cu o concentratie ridicata in principii active si care poate fi folosit cu incredere in cazul unui tratament intens al unei crize hemoroidale. Uleiul obtinut prin presare la rece este indicat pentru un tratament antihemoroidal de intretinere sau pentru terapia unor alte afectiuni, cum sunt insomnia sau cefaleea cronica.

Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda care sunt utile in tratamentul antihemoroidal sunt urmatoarele: analgezic, antiinflamator, antiinfectios si antihipertensiv. Un pacient care a trecut printr-o criza hemoroidala cunoaste foarte bine motivul pentru care un analgezic eficient este absolut necesar. In momentul in care intregul canal rectal se contracteaza si presiunea aplicata asupra venelor anorectale inflamate trece mult peste valoarea limita, pacientul simte o durere care a fost caracterizata drept mai intensa decat durerea prezenta in timpul litiazei biliare sau al litiazei renale. Din pacate, este practic imposibil ca durerea resimtita in timpul acestor crize hemoroidale sa dispara in intregime, dar un bun analgezic, cum este uleiul de lavanda, poate induce o ameliorare semnificativa a suferintei. Exista pacienti care prefera ca metoda de scaderea a intensitatii durerii varianta clasica a analgezicelor orale, dar uleiul de lavanda functioneaza aproape la fel de eficient ca si acestea. Astfel, se poate aplica uleiul de lavanda direct pe locul afectat, dupa efectuarea unei igiene corespunzatoare. De asemenea, se poate imbiba un tampon de vata sau de tifon cu o cantitate suficienta de ulei de lavanda si se poate mentine in contact cu zona dureroasa timp de cateva minute sau chiar cateva zeci de minute. Pacientul ar trebui sa simta o ameliorare a durerii resimtite dupa aproximativ cincisprezece minute.

Este bine ca orice medicament aplicat in zona anala atunci cand pacientul trece printr-o criza hemoroidala sa aiba si o componenta antiinflamatoare. Motivul este simplu: hemoroizii sunt, in esenta, o afectiune de origine inflamatorie. Practic, atunci cand in corp se secreta o cantitate mult prea mare de compusi proinflamatorii, se produce un proces inflamator undeva in interiorul sau la exteriorul organismului. Daca substantele proinflamatorii isi gasesc locul la nivelul venelor anorectale, apar hemoroizii. Astfel, un medicament antiinflamator ajuta la diminuarea inflamatiei si la reducerea presiunii exercitate asupra venelor anorectale, ceea ce conduce, in mod evident, si la scaderea intensitatii durerii resimtite de pacient.

Componenta antiinfectioasa a uleiului de lavanda este usor de inteles: zona afectata trebuie mentinuta cat se poate de curata, pentru a evita aparitia infectiilor. In general, orice tip de bacterii sau virusuri care pot sa patrunda in corp din canalul rectal sunt foarte greu de combatut si sunt imune la o serie foarte larga de antibiotice si antivirale. Prin urmare, orice element care ar putea steriliza epiderma din zona anala mai mult decat o face deja o igiena foarte buna este binevenit. Dar, de ce este atat de important ca uleiul de lavanda sa aiba actiune antihipertensiva? Simplu: daca exista mai putin sange care circula in interiorul sistemului circulator, atunci sansele ca acesta sa exercite o presiune mare la nivelul venelor anorectale sunt relativ miciĀ  si, prin urmare, aparitia hemoroizilor este improbabila.

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: