Hemoroizii si metabolismul
Daca ati suferit vreodata de hemoroizi, stiti foarte bine ca exista o legatura stransa intre metabolismul unei persoane si ciclicitatea crizelor hemoroidale. De ce? Raspunsul este relativ simplu: in momentul in care o persoana metabolizeaza corect si repede alimentele si medicamentele ingerate, intregul sistem digestiv functioneaza perfect. Atunci cand metabolismul este incetinit, tot echilibrul este deranjat, iar hemoroizii pot apare in orice moment.
Practic, hemoroizii sunt o inflamatie a venelor anorectale. Aceasta inflamatie apare in urma unui dezechilibru de la nivelul metabolismului pacientului. De obicei, persoanele care sufera de boala hemoroidala, au probleme de sanatate mult mai grave, cum ar fi o insuficienta la nivelul sistemului sanguin. De exemplu, daca organismul persoanei afectate nu produce suficiente proteine de un anumit tip, peretele vaselor sanguine va fi mai subtire decat este normal, iar inflamarea venelor anorectale se produce mult mai repede. Pe de alta parte, daca organismul produce suficiente proteine, dar le distribuie neuniform, o parte din vasele sanguine vor fi protejate de pereti de dimensiune corecta, altele de pereti ingrosati si, in final, unele vor fi aparate de pereti subtiri. De aici pana la dezvoltarea hemoroizilor nu este decat un pas.
Pe de alta parte, daca vorbim de una dintre cele mai afectate clase de pacienti, de femeile insarcinate in ultimul trimestru de sarcina, este evident ca metabolismul feminin, in asemenea conditii de stres, nu mai este cel normal. In aceasta perioada, femeile produc foarte multi hormoni, in cantitati foarte mari, care, de obicei, creaza haos la nivelul oricarei alte parti din corpul lor care nu este implicata in procesul nasterii. Totusi, este bine de stiut ca in cazul femeilor cu foarte mult lichid amniotic, acestea pot suferi de constipatie, considerata una din principalele cauze ale hemoroizilor, si datorita unor fenomene mecanice. Astfel, uterul este foarte mare, cavitatea abdominala se poate intinde pana la un anumit nivel, iar toata greutatea va apasa pe intestine si le va bloca motilitatea. Daca ele nu se mai misca, bolul alimentar nu poate calatori prin sistemul digestiv, conducand la o constipatie mecanica.
Pacientii care sufera de tulburari de metabolism la nivelul procesarii alimentelor sunt, de obicei, obezi sau mult sub greutatea normala. Aceste doua categorii de oameni cu probleme de metabolism alimentar sufera de hemoroizi. In cazul persoanelor obeze, constipatia apare din cauze mecanice, la fel ca si la femeile insarcinate. Din cauza tesutului adipos aflat in cantitate exagerata, intregul sistem digestiv este, practic, incastrat in grasime. Acest lucru nu ii permite intestinului sa se miste, sa deplaseze bolul alimentar, oricum de dimensiuni foarte mari, de la nivelul stomacului pana la nivelului colonului. Daca, intr-un final, bolul alimentar ajunge in colon, nu poate trece mai departe datorita marimii sale si ramane blocat, uneori timp de mai multe zile, pana cand dimensiunea sa este redusa semnificativ. In cazul complet opus, al persoanelor care se afla sub greutatea normala chiar daca se hranesc corespunzator, metabolizarea mult prea rapida a alimentelor conduce la o imposibilitatea a corpului de a-si prelua compusii necesari. Astfel, practic, intestinul nu recunoaste nutrientii care il traverseaza si, prin urmare, nu se misca la iesirea lor din stomac si intrarea in intestinul subtire. In concluzie, rezultatul este acelasi ca la pacientii obezi: constipatie cronica, care conduce, fara urma de indoiala, la hemoroizi.
Etichetat cu: boala, dieta, hemoroizi, mancare, metabolism, rata metabolica
2011/08/01
Hemoroizi