Hemoroizii la sportivi
Intr-un prim moment, sportivii si hemorizii nu par a avea vreo legatura evidenta. De ce? Pentru ca este bine cunoscut faptul ca doar persoanele care au o alimentatie incorecta, care sunt sedentare sau care traiesc intr-un mediu poluat sunt predispuse la aparitia hemoroizilor. Sportivii, mai ales cei de performanta, nu indeplinesc nici unele dintre criteriile de mai sus. Totusi, activitatea fizica intensa si sustinuta pe lungi perioade de timp poate conduce la agravarea bolii hemoroidale. Prin urmare, sportivii de anduranta, prin insasi natura lor, sunt candidatii ideali pentru a dezvolta hemoroizi.
Regimul de viata al unui astfel de sportiv este foarte strict. De obicei, aceste persoane au o dieta care sa le ofere un nivel de energie ridicat pe parcursul intregii zile, dieta care trebuie completata in mod constant cu cantitati ridicate de lichide. Aici apare problema: deshidratarea unui atlet, cuplata cu efortul fizic intens si cu lipsa unui alt tip de activitate fizica decat cea specifica sportului respectiv conduc la probleme ale tractului digestiv. De cele mai multe ori, aceste probleme sunt relationate cu incetinirea tranzitului intestinal si, prin urmare, cu instalarea constipatiei. Evident, o data ce constipatia acuta a devenit constipatie cronica, lucru des intalnit la ciclisti, canotori sau la jochei, inflamarea venelor anorectale este pasul natural in evolutia bolii digestive.
Daca pentru persoanele care nu au facut din sport un mod de viata, hemoroizii interni sunt cea mai mare problema, in cazul sportivilor, hemoroizii externi reprezinta adevaratul pericol. Motivul este evident: hemoroizii interni, desi extrem de durerosi atunci cand pacientul se afla in plina criza hemoroidala, pot fi cu usurinta ignorati atunci cand nu sunt activi. Din pacate, hemoroizii externi, mai ales cei de dimensiuni mari, reprezinta un obstacol in pozitionarea corecta a corpului atletului pe saua de la bicicleta, in canoe sau pe saua calului. Orice modificare a pozitiei corpului implica modificari substantiale in intreaga rutina sportiva si, de cele mai multe ori, conduce la pierderea echilibrului si concentrarii suferindului, afectandu-i performantele.
Pentru a rezolva problema hemorozilor la sportivi, specialistii propun doua variante. Din pacate, doar una din ele este intr-adevar utila. Cele doua variante propuse sunt: renuntarea la activitatea sportiva initiala sau adaptarea dietei si regimului de exercitii fizice zilnice a sportivului la noile cerinte ale corpului sau. Evident, nu multi sportivi de performanta sunt gata sa renunte la activitatea competitionala pentru a-si ameliora simptomele bolii hemoroidale. Pentru acestia, cea de-a doua varianta este cea salvatoare. Practic, cu ajutorul unui specialist in nutritie, acestia isi pot modifica dieta actuala, astfel incat sa poata capata aceiasi energie ca pana in momentul in care s-au imbolnavit de hemoroizi, dar si sa poata sa mentina sub control crizele hemoroidale.
De ce nu vorbim de tratamente antihemoroidale care implica interventii chirurgicale de orice natura? Pentru ca, de cele mai multe ori, sportivii nu prezinta forme atat de grave ale hemoroizilor astfel incat sa necesite aceste interventii. De asemenea, chiar si pentru hemoroizii externi, cei care ii deranjeaza cu adevarat in desfasurarea activitatilor lor zilnice, acestia prefera sa utilizeze metode de tratament alternative, cum ar fi cremele analgezice sau cremele antibacteriene. Motivul este simplu: recuperarea dupa o astfel de interventie dureaza relativ putin pentru o persoana cu un stil de viata normal, iar micile dureri sunt practic ignorate. Din pacate, pentru un sportiv, aceste mici dureri pot deveni reale probleme atunci cand isi va petrece cateva ore in aceiasi pozitie, la doar cateva zile dupa interventia chirurgicala. Prin urmare, timpul de recuperare se mareste considerabil, ajungand de la cateva zile pana la, in anumite cazuri, cateva saptamani, perioada mult prea mare pentru ca un sportiv aflat in sezon competitional sa nu se antreneze. Trebuie mentionat faptul ca tratamentele alternative vor functiona doar pana la un anumit punct, ameliorand durerea si senzatia de mancarime de la nivelul zonei afectate, dar nu reusesc sa le elimine in intregime, pentru ca organismul sportivului va metaboliza aceste medicamente mult mai repede decat un organism normal.
2012/07/10
Sport