Etimologia cuvantului hemoroizi
Pentru a putea vorbi despre etimologia cuvantului “hemoroizi”, trebuie sa stim ce sunt hemoroizii si de ce este important sa ii intelegem. Cartile de specialitate ofera urmatoarea definitie bolii hemoroidale: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Foarte multor persoane li se poate parea ca hemoroizii nu sunt o boala importanta si ca problemele esentiale ale sanatatii omului nu se situeaza la nivelul sistemului digestiv inferior. Din pacate, adevarul este cu totul altul, dupa cum pot sustine toti cei care au trecut vreodata printr-o criza hemoroidala. Exista trei cuvinte care descriu cu maxima corectitudine boala hemoroidala: durere, sangerari si iritatie. Durerea este intensa si, din pacate, tinde sa fie permanenta. Sangerarea apare sporadic, avertizand pacientul de inceperea unei noi crize hemoroidale, iar iritatia o insoteste aproape intotdeauna, fiind un raspuns fiziologic al corpului la fisurarea peretelui venelor anorectale.
Hemoroizii nu sunt o boala a lumii moderne, ca atat de multe altele. Ei sunt mentionati in analele medicinei asiriene, sub o denumire ce se traduce “sangerare cauzata de mancare”. Tratamentul prescris de medicii asirieni era un post prelungit. Din pacate, nu parea sa functioneze, deoarece, dupa cum stim acum, nu alimentele sunt principala cauza a bolii hemoroidale si, cu siguranta, postul prelungit nu va vindeca hemoroizii. Cateva milenii mai tarziu si cateva mii de kilometri mai spre vest, egiptenii se confruntau si ei cu o adevarata epidemie de hemoroizi la curtea regala a unui faraon din dinastia a cincea. In acest caz, medicii au reusit sa identifice corect una dintre cauzele hemoroizilor: sedentarismul. De asemenea, egiptenii sunt primii care fac o presupunere absolut geniala, dar disputata pana in prezent, si anume ca hemoroizii sunt o boala ereditara. Denumirea acestora pentru hemoroizi a fost pierduta printre traducerile incomplete si adaptarile necorespunzatoare ale textelor medicale ale epocii respective.
Vechii greci, considerati de multi istorici a fi cei mai importanti medici si umanisti ai perioadei antice, sunt primii care reusesc sa trateze cu succes boala pe care ei o denumesc “haima rheo”, adica “flux de sange”, cuvant derivat din mult mai popularul “hemoragie”. Astfel, grecii descopera utilitatea scoartei de castan drept vasoconstrictor si cicatrizant, daca este incorporata in unguente, care erau recomandate spre a fi aplicate local de sase sau sapte ori pe zi. Un alt tratament foarte popular la vremea respectiva si care a trecut cu adevarat testul timpului este o dieta echilibrata si bogata in elemente oferite de natura, consumate in stare cruda, cum sunt fructele si legumele proaspete.
Medicina romana, derivata din cea greceasca, preia denumirea hemoroizilor de la aceasta si o transforma in “haemorrhoidae”, dar nu isi petrece prea mult timp investigand aceasta boala a sistemului digestiv inferior. Romanii erau cunoscuti pentru tehnicile lor chirurgicale avansate pentru perioada respectiva si pentru progresele pe care le facusera in descoperirea de otravuri nedetectabile, dar si in domeniul antidoturilor. Abia o data cu intrarea in Evul Mediu, cuvantul “haemorrhoidae” sufera una din ultimele sale transformari, in franceza veche devenind: “emorroides”. Ulterior, dupa adaugarea “h” – ului mut specific limbii franceze moderne, cuvantul a fost preluat ca atare de limba engleza, de unde a fost distribuit la nivel mondial.
Etichetat cu: cuvant, etimologie, hemoroizi
2012/05/08
Hemoroizi