A A
RSS

Coada soricelului si hemoroizii

2012/08/20

Plante medicinale

Hemoroizii sunt una dintre cele mai comune boli ale societatii moderne si, din pacate, una dintre multele afectiuni pe care medicina actuala nu le poate vindeca. Si mai mult, oamenii de stiinta care cerceteaza aceasta afectiune nu au putut determina cu certitudine care este cauza reala a bolii hemoroidale si, prin urmare, nu pot oferi o solutie permanenta pentru acest tip de problema de sanatate. Totusi, chiar daca hemoroizii au cunoscut o dezvoltare impresionanta in ultimele decenii, inflamarea venelor anorectale nu este, neaparat, o afectiune moderna, ei fiind descrisi in tratate de medicina antica, incepand cu cele egiptene si ajungand pana la cele chineze si japoneze. Astfel, de-a lungul timpului, au fost dezvoltate diverse tratamente impotriva hemoroizilor, majoritatea utilizate doar pentru a ameliora simptomele bolii hemoroidale. Printre cele mai utilizate si cele mai eficiente se numara terapia naturista, care include plante precum coada soricelului, salvia, hammamelis, aloe vera, ricin si nuca de cocos.

Coada Șoricelului

Coada soricelului, cunoscuta sub denumirea sa oficiala drept Achillea millefolium, este o planta perena, erbacee, usor de recunoscut chiar si de catre cei cu putine cunostinte de botanica deoarece are in structura sa un buchet superior de flori albe sau roz – pal, care seamana cu un trandafir de dimensiuni reduse. Printre componentele chimice pe care le putem identifica in interiorul acestei plante, se numara si o substanta care ii confera toata seria de proprietati care o face utila in tratamentul impotriva hemoroizilor: antihemoragic, astringent, antiinflamator si analgezic. Astfel, coada soricelului este folosita de catre pacientii care sufera de boala hemoroidala sub mai multe forme:

  • Ceai concentrat: de obicei, se utilizeaza frunzele de coada soricelului daca se doreste obtinerea efectului antihemoragic si analgezic. Prin urmare, sunt necesare aproape cinci sute de grame de frunze de coada soricelului pentru a obtine o infuzie concentrata dupa urmatorul procedeu: frunzele sunt culese proaspete si se lasa la uscat, in aer liber sau intr-o camera perfect lipsita de umiditate, timp de aproximativ patru zile. Ulterior, se cantareste cantitatea prescrisa de medicul curant, se adauga o cantitate egala de apa fierbinte, dar care nu clocoteste, si se lasa in contact timp de treizeci de minute. Infuzia obtinuta se filtreaza printr-un tifon des sau printr-o strecuratoare de uz casnic si se aduce la fierbere, unde se mentine pana cand cantitatea de infuzie scade la jumatate. Aceasta este cunoscuta drept „ceai concentrat”. Practic, abia acum poate fi folosita in tratamentul antihemoroidal. Exista doua variante de utilizare a acestei infuzii scazute: pacientul poate practica bai de sezut, o data la patru sau o data la sase ore, cu efect analgezic sau poate aplica comprese caldute pe locul inflamat, comprese care trebuiesc mentinute aproximativ treizeci de minute.
  • Crema: in acest caz, se prefera ca unguentul sa fie preluat din produse farmaceutice industriale, deoarece el trebuie aplicat pe zone inflamate si dureroase. Orice bacterie prezenta in crema produsa manual, la domiciliul pacientului sau in receptura unei farmacii, poate sa cauzeze mari probleme suferindului, conducand chiar si la aparitia unei infectii, care poate patrunde cu usurinta in interiorul corpului bolnavului. Practic, crema aplicata trebuie sa fie sterila. Se foloseste, de cele mai multe ori, o cantitate mare de petale de coada soricelului, uscate la o anumita temperatura, timp de aproape o saptamana. Ulterior, se tritureaza petalele, impreuna cu baza de unguent si cu toate celelalte substante care se doresc a fi utilizate in formulare respectiva pana la omogenizare. Datorita culorii petalelor, crema de coada soricelului tinde sa nu fie alb curat, ci sa aiba o culoare slab roza. Ea trebuie aplicata cu foarte mare atentie si, de cele mai multe ori, cu ajutorul unui aplicator special. In anumite cazuri, pacientul poate sa isi aplice tratamentul singur, dar de obicei, el trebuie ajutat pentru a nu rupe vreo vena hemoroidala in incercarea de a intinde crema in mod corespunzator.

Etichetat cu: ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: