Cele mai bune 7 sfaturi pentru a trata si preveni fisurile si abcesele anale
Of, sunteti indignat! Dintre toate partile corpului, tocmai aici trebuia sa doara? Poate ideea ca nu aveti neaparat un hemoroid va mai consoleaza putin, dar trebuie sa stiti ca durerea dumneavoastra anala este cauzata, in cel mai probabil caz, de o fisura sau de un abces anal. Care este diferenta dintre ele? Un hemoroid este de fapt o vena varicoasa situata in anus sau in rect; pe de alta parte, o fisura este o mica ruptura in marginea canalului anal. Daca acea ruptura se infecteaza, puteti face un abces. Va ofer cateva sfaturi pentru a va amelioara durerile:
1. Verificati-va medicamentatia
Codeina sau ale derivate ale sale pot cauza constipatie severa. Daca vreti sa scapati de durere, intrebati-va doctorul sau farmacistul si rugati-i sa va recomande un antiinflamator fara reteta. Asemenea produse nu contin codeina.
2. Hidratati-va foarte bine
Un scaun tare si uscat inseamna ca organismul da semne de lipsa de fluide. Pentru a-l inmuia, beti cel putin 8-10 pahare de apa pe zi. Eu beau doua pahare de apa dimineata, inainte de micul dejun si continui sa consum apa cat e ziua de lunga.
3. Faceti bai de sezut
O baie de sezut calda va poate usura rapid, dar temporar durerile cauzate de fisurile anale. Va recomand sa urmati instructiunile ce urmeaza. Umpleti cada cu pana la 10 centimetri de apa calda, apoi asezati-va in ea si stati acolo cam 10 minute. Repetati de cel putin trei ori pe zi.
4. Stergeti-va intr-un mod intelept
Nu fiti prea brutal atunci cand va curatati zona anala dupa o defecatie. Igiena agresiva poate inrautati lucrurile si mai tare. Incercati sa umeziti hartia igienica inainte sa va stergeti, ca sa nu fie foarte abraziva.
5. Consumati cat mai multe fibre
Marindu-va aportul de fibre in alimentatie faceti scaunul mai moale si astfel mai putin iritant pentru anus. Este recomandat sa mancati mai multe fructe si legume proaspete si mai putina branza si carne rosie.
6. Eliberati calea cu o clisma
Constipatia nu doar cauzeaza fisuri si abcese anale, dar le si agraveaza odata ce apar. Poti scapa de constipatie cu ajutorul unei clisme. Folositi aproximativ doua pahare de apa calda la un dispozitiv standard pentru clisma. Este mult mai blanda cu anusul decat un laxativ.
7. Usurati povara
Folsiti produse pentru inmuierea scaunului cumparate fara reteta care contin docusat de sodiu, cum ar fi Ex-lax si Doxidan, astfel incat veti simti mai putina durere anala in timpul defecatiilor. Daca insa veti o presiune arteriala ridicata si incercati sa va limitati aportul de sodiu, verificati cu doctorul dumnevoastra sau cu farmacistul pentru a gasi un produs care vi se potriveste.
In cazuri cronice grave se considera necesara o interventie chirurgicala pentru a realiza dilatarea anala, deschiderea abceselor si extirparea traiectelor fistuloase. Aceste interventii chirurgicale implica insa anumite riscuri, inclusiv pierderea necontrolata a scaunelor in eventualitatea lezarii sfincterului.
Etichetat cu: abcese, anale, fisuri, prevenire, preventie, sfaturi
2011/04/28
Hemoroizi