Ce este colonoscopia?
Colonoscopia este una dintre cele mai utilizate metode de investigatie medicala, fiind, totodata, si una dintre cele mai simplu de folosit si cu cele mai bune rezultate. La fel cum ii spune si numele, colonoscopia este o observare a interiorului intestinului gros, in special a zonei colonului, prin intermediul unui tub foarte subtire, numit colonoscop, la capatul caruia se afla o camera video ce inregistreaza imagini. Medicul utilizeaza aceste imagini pentru a pune un diagnostic in legatura cu starea de sanatate a intestinului gros. Ce se poate observa la o colonoscopie? Daca pacientul este sanatos, mucoasa intestinului gros arata ca hartia creponata, dar pliurile sunt foarte adanci si foarte bine delimitate. Culoarea mucoasei nu se vede efectiv la colonoscopie, dar ce se poate vedea foarte clar sunt zonele in care exista decolorari sau hiperpigmentari. De asemenea, orice fel de excrescente sunt investigate in mod obligatoriu. In majoritatea cazurilor, formatiunile de pe mucoasa colonului gros sunt polipi de natura benigna. Totusi, exista posibilitatea ca ei sa contina celule canceroase in plina dezvoltare.
Desi atat de populara in medicina actuala, colonoscopia este o metoda de investigatie care necesita foarte multi pasi premergatori procedurii in sine:
- Pregatirea colonului: colonul trebuie sa fie golit in intregime atunci cand colonoscopia are loc. Motivul este simplu: cu cat mucoasa colonului este mai curata, cu atat se vede mai bine in imaginile video. Daca imaginea este neclara sau mucoasa este murdara, colonoscopia se va repeta dupa efectuarea unei igiene corespunzatoare. Cum se pregateste colonul pentru colonoscopie? Pacientul trebuie sa inceteze sa manance anumite alimente cu doua sau trei zile inainte de colonoscopie, pentru ca in ultimele 24 de ore, sa nu mai manance nimic. Totodata, persoana in cauza primeste un tratament scurt, de cateva zile cu doze de laxative ce cresc de la o zi la alta, iar in ultima zi inainte de investigatie, apare diareea. Este sfatuit pacientul sa nu paraseasca locuinta, deoarecele scaunele vor fi dese si explozive. In final, in dimineata procedurii, pacientului ii sunt administrate o serie de spalaturi la nivel rectal pentru a asigura curatenia locului.
- Oprirea tratamentelor medicamentoase: in general, pacientii care trec printr-o colonoscopie sufera si de alte feluri de afectiuni, care sunt tratate cu o serie de medicamente ce ar putea interfera cu investigatia colonului. In mod normal, se prefera sa se opreasca orice tip de medicatie care ar putea cauza spasme musculare sau care ar putea conduce la miscari involuntare ale pacientului. De obicei, acest tip de medicatie ar trebui sistat cu o saptamana inainte de colonoscopie.
- Cercetarea patologiilor secundare: in momentul in care medicul stabileste ca unui pacient ii este necesara o investigare a colonului, acesta este obligat sa cerceteze daca persoana in cauza sufera si de alte afectiuni care ar putea interfera cu desfasurarea procedurii, cum ar fi problemele cardiace. In cazul cardiacilor, acestia ar putea avea reactii neasteptate la anestezicul care se administreaza imediat inainte de procedura colonoscopica, pentru a asigura ca pacientul nu face miscari bruste in timpul in care colonoscopul se afla in canalul rectal. De asemenea, nu se recomanda aceasta procedura femeilor insarcinate, chiar si in primele luni de sarcina, deoarece poate cauza avort sau nastere prematura. Totodata, colonoscopia este considerata o procedura cu risc ridicat pentru pacientii care au fost diagnosticati cu cancer de natura digestiva.
Etichetat cu: cercetare, colonoscopie, diagnostic, investigare, patologie, proctolog
2012/04/14
Hemoroizi