Cauzele Hemoroizilor
Pentru a intelege cat mai bine boala hemoroidala, este esential sa cunoastem, ca si pacienti, doua lucruri: cauzele hemoroizilor si tratamentul adecvat. Tratamentul hemoroidal este bine sa fie facut doar sub indrumare medicala atenta pentru a evita orice fel de complicatii care provin din incercari nereusite de automedicatie.
Cauzele hemoroizilor sunt relativ mai complicat de explicat. Intrebarea adevarata este, insa, cu totul alta: de ce o boala atat de simpla, in esenta, poate genera atatea controverse in momentul in care se doreste stabilirea cu exactitate a conditiilor fiziologice care o provoaca? Raspunsul pare a fi surprinzator, la prima vedere: nimeni nu stie, cu certitudine, care din presupusele cauze ale hemoroizilor este, intr-adevar, cauza si care este efect al bolii. Prin urmare, raportul cauza – efect este viciat, iar lucrurile devin foarte usor interpretabile.
Totusi, s-au stabilit anumite legaturi intre unele patologii si aparitia bolii hemoroidale. Astfel, pacientii care sufera de diferite tulburari la nivelul sistemului sanguin, fie ele mecanice sau chimice, vor fi predispusi spre hemoroizi si varice. Practic, atat hemoroizii, cat si varicele, reprezinta o inflamare a unor vene. In cazul hemoroizilor, venele anorectale isi maresc volumul considerabil. De exemplu, daca un pacient este diagnosticat cu probleme la nivelul peretilor vaselor sanguine, mai precis se prezinta cu pereti foarte subtiri, orice modificare a volumului oricaror vase sanguine din corp poate conduce la un dezastru. De obicei, corpul acestor pacienti reactioneaza corespunzator si ajuta la formarea hemoroizilor, pentru a exista o locatie unde sangele sa poata fi eliminat fara a cauza disfunctii majore. In acest caz, hemoroizii sau varicele sunt afectiuni utile, desi nedorite.
O alta cauza foarte comuna a hemoroizilor este sarcina. In mod normal, hemoroizii se formeaza datorita unei presiuni excesive de la nivelul rectului, care conduce la inflamarea venelor anorectale. In cazul sarcinii inaintate, chiar daca femeia respectiva nu a suferit de hemoroizi pana in momentul acesta, ea va dezvolta o forma, chiar si relativ usoara, a bolii hemoroidale. De ce? Raspunsul vine din insasi definitia hemoroizilor: datorite presiunii excesive la care este supus corpul femeii in momentul intrarii in ultimul trimestru de sarcina. Aceasta presiune nu se resimte doar la nivelul muschilor spatelui sau la nivelul picioarelor, ci si la nivelul rectului. Din pacate, nu se poate face nimic pentru a stopa aparitia acestor inflamatii a venelor anorectale. Totusi, in momentul in care a avut loc nasterea, presiunea incepe sa scada putin cate putin, pana cand, la aproximativ trei luni de la nastere, ea dispare cu totul, iar femeia respectiva nu mai sufera de hemoroizi cauzati de starea de graviditate.
Una din cauzele care poate fi considerata si efect al bolii hemoroidale este constipatia. De ce aceasta dualitate? Pentru ca aceasta stare patologica este, intr-adevar, precursoare a hemoroizilor. In momentul in care un pacient sufera de constipatie cronica, efortul necesar pentru a trece alimentele prin intregul tract digestiv, inclusiv prin rect, este mult mai mare. O data cu intensificarea efortului, creste si presiunea de la nivelul mucoasei rectale si, prin urmare, se poate ajunge la inflamarea venelor anorectale. De aici pana la aparitia primelor simptome reale ale hemoroizilor nu mai este decat un pas. Pe de alta parte, o persoana care sufera de hemoroizi in general sau care se afla in plina criza hemoroidala nu va putea avea un proces de digestie adecvat, ceea ce va conduce, evident, la constipatie.
2011/06/27
Hemoroizi