Vitaminele si hemoroizii
Hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale, inflamatii care apar datorita unei conditii preexistente in corpul pacientului. De foarte multe ori, problema de sanatate care conduce la aparitia bolii hemoroidale se poate trata printr-un simplu aport suplimentar de vitamine si minerale, deoarece lipsa acestora sau carenta de anumite vitamine si saruri minerale poate indica o afectiune foarte grava. De ce au vitaminele o influenta atat de puternica asupra corpului uman si, in consecinta, asupra evolutiei bolii hemoroidale? Raspunsul este simplu: vitaminele sunt substante chimice absolut necesare organismului uman, fiind mediatoare ale diverselor procese fiziologice sau substraturi pentru diferite reactii chimice. Astfel, vitaminele care influenteaza boala hemoroidala sunt vitamina C, vitamina E si complexul de vitamine B.
Vitamina C este o substanta cu molecula organica de dimensiuni medii, usor solubila in apa si cu un caracter oxidant pronuntat. Are foarte multe roluri in organism, dar cele utile in tratamentul antihemoroidal sunt urmatoarele: rolul cicatrizant si rolul hemostatic. Astfel, vitamina C intra in procesul de regenerare celulara, proces pe care il ghideaza de la inceput pana la final. Este, in realitate, scheletul formarii unor noi celule si, de asemenea, cea mai rezistenta parte a celulei nou aparute. In procesul de distrugere celulara, vitamina C este primul lucru care dispare, deoarece reprezinta prima linie de aparare a celulei. In momentul in care pacientul ingereaza o cantitate corespunzatoare de vitamina C, corpul resimte o crestere importanta a proceselor vitale, precum si o crestere a nivelului de functionare a sistemului imun, ceea ce duce la o imbunatatire a functionarii arterelor, venelor si capilarelor. Daca sistemul vascular nu este slabit, sansele dezvoltarii bolii hemoroidale sunt minime. Totodata, am mentionat anterior ca vitamina C prezinta efect hemostatic. Prin urmare, administrata la momentul oportun, induce oprirea sangerarii in cazul pacientilor care sufera de sangerari minore din zona venelor anorectale fisurate si, mai mult decat atat, poate accelera formarea unui nou perete vascular, mai rezistent si mai flexibil.
Vitamina E este un compus organic, lipofil, cu molecula foarte mare, a carei implicare in tratarea bolii hemoroidale este esentiala in obtinerea unor rezultate rapide. Astfel, vitamina E are rol in coagularea sangelui si in accelerarea procesului de vindecare. Atentie, insa, la administrarea acestui medicament: vitamina E, ca atare, este o substanta foarte greu de procesat de catre organismul uman. Pentru a solutiona aceasta problema, medicii au inlocuit-o in orice schema de tratament cu un precursor, o substanta chimica cu ajutorul careia vitamina E este sintetizata la nivelul ficatului, in organismul uman. Este de preferat sa se foloseasca forma numita d – alfa – tocoferol, cunoscuta mai ales sub denumirea de provitamina E.
In legatura cu complexul de vitamine B se pot spune multe lucruri. In primul rand, este bine de stiut ca exista urmatoarele vitamine: vitamina B1 sau tiamina, vitamina B2 sau riboflavina, vitamina B3 sau niacina, vitamina B4, vitamina B5 sau acidul pantotenic, vitamina B6 sau piridoxina, vitamina B7, vitamina B8, vitamina B9 sau acidul folic si vitamina B12 sau ciancobalamina. Fiecare dintre aceste substante are rolul ei propriu, uneori complet diferit de cel al complexului in sine, dar, administrate concomitent, se potenteaza reciproc si stimuleaza cu succes peristaltismul intestinal, asigurand o digestie adecvata si facand existenta constipatiei practic imposibila. Este bine de stiut ca anumitor pacienti le este interzis complexul de vitamine B, cum ar fi femeile insarcinate, persoanele care sufera de cancer de san sau de colon, respectiv pacientilor cu probleme ale tractului digestiv.
O administrare concomitenta a tuturor celor trei tipuri de vitamine implicate in fiziopatologia bolii hemoroidale conduce la o ameliorare semnificativa a simptomelor hemoroizilor, dar doar daca dozele care i se prescriu pacientului sunt cele corecte si daca pacientul respecta intru totul indicatiile medicului curant. Din pacate, o modificare a dozelor prescrise de medic sau a modului de administrare altereaza efectul total al acestei medicatii, rezultand in formarea de cheaguri de sange si in blocarea sistemului vascular.
2012/09/09
Hemoroizi