A A
RSS

Tratament Hemoroizi

Din primul moment in care un pacient este diagnosticat cu orice tip de boala, tot ce doreste este sa stie daca acea boala poate fi vindecata sau macar tratata. In cazul hemoroizilor, de orice fel ar fi ei, raspunsul este un rasunator „da” pentru amandoua intrebarile. Da, hemoroizii pot fi tratati si, mai ales, vindecati. Ceea ce este foarte ciudat in legatura cu hemoroizii este ca, de obicei, o schema de tratament este dezvoltata doar dupa ce boala a fost complet inteleasa, de la cele mai obscure cauze pana la cele mai deosebite efecte. In cazul hemoroizilor, medicii si cercetatorii medicali nu au reusit, nici pana in ziua de azi, sa descopere adevarata lor cauza, cu certitudine. Tot ce au putut sa observe a fost o vaga relatie cauza – efect in legatura cu anumite conditii fiziologice ale corpului uman si dezvoltarea hemoroizilor. Se poate spune foarte usor ca schemele de tratament au fost dezvoltate pe baza unor supozitii. Este corect. Totusi,  ele functioneaza foarte bine si tratamentul hemoroizilor a fost acceptat de intreaga comunitate medicala.

Inainte de a incepe adevaratul tratament pentru hemoroizi, exista un pas foarte important si esential: diagnosticul. Pacientii care au intrat intr-o criza hemoroidala sunt foarte usor de diagnosticat. Ei sunt singurii care prezinta adevaratele simptome, cum ar fi sange in scaun sau dureri intense la nivelul rectului. Din pacate pentru medicii curanti, nu doar acesti pacienti vin la control si doresc sa stie daca au sau nu hemoroizi. Prin urmare, cum se pune un diagnostic pentru pacientii care nu prezinta simptome evidente? Raspunsul este relativ simplu: printr-o metoda derivata din colonoscopie. In acest caz, camera video nu este introdusa pana la nivelul colonului, ci doar pana la nivelul rectului. Aici se investigheaza existenta inflamatiilor la nivelul venelor anorectale. Daca ele exista, dar nu sunt un pericol pentru pacient in viitorul apropiat, se recomanda acestuia un tratament de intretinere. De obicei, acest tip de tratament pentru hemoroizi este unul naturist.

Din pacate, tratamentul naturist pentru hemoroizi nu ii vindeca, ci doar amelioreaza simptomele. Pentru a scapa definitiv de aceste inflamatii ale venelor anorectale, singura solutie este cea chirurgicala. Totusi, multi pacienti evita operatiile chirurgicale pe cat se poate, ajungand la aceasta solutie abia in momentul in care hemoroizii nu mai pot fi controlati sub nici o forma. Exista cateva tipuri diferite de interventii chirugicale care fac parte dintr-o schema de tratament a hemoroizilor:

  • Legarea hemoroizilor cu benzi elastice: acest tip de operatie se practica doar in cazul hemoroizilor interni. Teoretic, procedeul este unul simplu: chirurgul insereaza un tub de material plastic in rectul pacientului. La capatul acestui tub se afla o banda elastica cu care medicul va lega venele inflamate. Dupa ce acestora li se taie accesul la fluxul de sange, zonele inflamate nu doar se reduc, ci se si usuca. Acest lucru permite chirurgului sa elimine acesti hemoroizi in intregime, dupa cateva saptamani. Practic, insa, lucrurile sunt mult mai complicate. Unii pacienti prezinta adevarate retele de vene anorectale inflamate, ceea ce face legarea lor cu benzi elastice aproape imposibila. Pe de alta parte, multi chirurgi nu au experienta sau priceperea necesara pentru a efectua o astfel de operatie. Prin urmare, nu o propun pacientilor lor sau o propun intr-o maniera modificata, care elimina toate beneficiile acestui tip de interventie chirurgicala. Care este beneficiul principal? Lipsa bisturiului din instrumentarul chirurgical: chirurgul nu taie nimic din corpul pacientului. Operatia este endoscopica in intregime.
  • Scleroterapia: in cazul scleroterapiei, nu este necesara nici macar prezenta pacientului intr-o sala de operatie. Practic, medicul curant poate chema pacientul la cabinet si poate efectua aceasta procedura chirurgicala intr-un mediu nu neaparat complet steril. Scleroterapia este foarte asemanatoare legarii hemoroizilor cu benzi elastice. Totusi, cand se vorbeste despre scleroterapie, benzile elastice sunt inlocuite cu o substanta chimica. Aceasta substanta chimica este injectata direct in vena inflamata, reducandu-i volumul in cateva minute. Imediat ce vena s-a micsorat, durerea scade in intensitate si pacientul poate fi trimis acasa. Problema acestui tip de tratament este faptul ca efectul nu dureaza mai mult de patru zile.
  • Operatiile cu laser pentru reducerea hemoroizilor: exista pacienti care au probleme cu hemoroizii ce nu pot fi vindecate nici macar printr-o interventie chirurgicala. De obicei, acesti pacienti sunt cei ai caror boala hemoroidala are o componenta genetica. De oricate ori cred ca hemoroizii au disparut definiti, boala isi face iar cunoscuta prezenta in cateva luni. O interventie chirurgicala o data la cateva luni nu este ceva fezabil. Prin urmare, se prefera aceasta operatie de foarte mare precizie, cu laser, pentru reducerea inflamatiilor pe timp indelungat. Din pacate, chiar si cu aceste operatii cu laser, hemoroizii nu vor fi indepartati nici macar pentru cativa ani. In general, dupa aproximativ un an si jumatate, pacientul trece printr-o alta criza hemoroidala.
  • Operatiile cu laser pentru indepartarea hemoroizilor: pentru acei pacienti care nu au un istoric de hemoroizi in familie, interventiile chirurgicale cu laser pot fi folosite pentru indepartarea completa a inflamatiilor. Practic, partea umflata a venelor anorectale este eliminata printr-o operatie care dureaza mai putin de zece minute si care nu necesita internarea pacientului si nici vreo procedura post – chirurgicala complicata. In general, aceasta operatie conduce la distrugerea completa a hemoroizilor, iar pacientul nu mai sufera niciodata de crize hemoroidale.
  • Hemoroidectomie: acest tip de interventie chirurgicala este varianta clasica de operatie pentru pacientii care sufera de hemoroizi. Practic, chirurgul taie muschii care formeaza canalul rectal si indeparteaza sau leaga venele anorectale care cauzeaza probleme pacientului. Din pacate, aceasta operatie poate fi facuta doar de doua ori. Daca pacientul trece prin crize hemoroidale chiar si dupa doua interventii de acest gen, nu se mai poate face nimic la acest nivel. Este cea mai invaziva procedura chirurgicala si cea mai dureroasa. Anusul necesita trei pana la sase saptamani pentru a se reface complet.

Dupa toata aceasta discutie despre interventii chirurgicale mai mult sau mai putin invazive, adevarata intrebare devine urmatoarea: cat de mici sau de mari sunt riscurile pe care si le asuma cineva care trece prin oricare dintre aceste operatii? In cazul operatiilor neinvazive sau cele care nu includ o taietura facuta cu bisturiul, riscul de infectie este mult mai mic. Totusi, multi chirurgi nu vor recomanda o astfel de metoda si vor prefera metoda clasica. De ce? Unii dintre ei nu au indemanarea necesara pentru o operatie de precizie, cum este cea cu laser, iar altii cred ca este mai bine sa vada cu ochii lor leziunile si sa le repare cu propriile lor maini. Prin urmare, riscurile nu sunt nici mai mici, nici mai mari decat cele la care se supune oricine care accepta sa intre intr-o sala de operatie.

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: