Top 5 operatii de hemoroizi
Considerate multa vreme a fi ultima alternativa in tratamentul antihemoroidal, operatiile de eliminare a hemoroizilor au revenit, in ultimul deceniu, in atentia personalului medical si, prin urmare, a pacientilor. Motivul este simplu: au fost dezvoltate cateva tehnici de distrugere a venelor anorectale inflamate sau a celor cu potential inflamator, tehnici care nu implica spitalizarea pacientului, anestezierea completa sau o suferinta ulterioara interventiei.
Prin urmare, primele cinci operatii de hemoroizi sunt:
- Hemoroidectomie: practic, hemoroidectomia implica cauterizarea venelor anorectale, inflamate sau nu, si eliminarea lor completa. Se aplica de obicei in cazul hemoroizilor externi, cand este evident ca locul acelor vene nu este acolo. Este o operatie riscanta la nivel intern, deoarece taiarea venelor anorectale inseamna ca exista portiuni din muschii rectali care raman neirigati in mod corespunzator. S-a incercat inlocuirea venelor naturale cu anumite vene artificiale, dar, din pacate, operatia nu a avut succesul scontat. Este bine de stiut ca intreaga procedura dureaza aproape o ora si ca pacientul ii este suficienta o rahie – anestezie. Evident, ca in cazul oricarui tip de rahie – anestezie, pacientului nu ii este permis sa se miste timp de 12 ore si ii sunt administrate foarte multe lichide. Aceste lucruri implica faptul ca persoana in cauza este obligata sa isi petreaca o zi in spital, facand din hemoroidectomie singura dintre operatiile prezentate care necesita spitalizare. Recuperarea dureaza intre trei si cinci zile, iar pacientul poate reveni la ritmul de viata normal intr-o saptamana.
- Ligatura cu benzi elastice: utilizata in special in cazul hemoroizilor interni de dimensiuni mici si medii, ligatura cu benzi elastice prezinta cateva caracteristici care o fac unica. In primul rand, nu este necesara internarea pacientului, dar nici anestezierea lui, sub orice forma. Pacientul nu simte durere, ci doar o senzatie de discomfort al zonei respective in momentul in care medicul introduce benzile elastice in canalul rectal si leaga hemoroizii. Da, acesta este procedeul: practic, medicul opreste dezvoltarea inflamatiei de la nivelul venelor anorectale prin separarea lor de fluxul sangvin. Nu le taie, ci le leaga, ceea ce inseamna ca muschii rectali primesc sangele necesar functionarii, pentru ca ligatura nu este complet restrictiva. Dupa o perioada de timp, medicul le poate dezlega, daca evolutia bolii este una favorabila.
- Cauterizarea cu arc electric: una dintre primele tipuri de terapii noi descoperite in cazul hemoroizilor, cauterizarea cu arc electric este mai putin folosita in momentul de fata. Practic, procedura este simpla, dar necesita anestezierea partiala a pacientului. Medicul introduce la nivelul rectului un tub ce contine trei elemente. In primul rand, o camera foarte mica, care ii permite sa vada ce se intampla inauntru. Apoi, doua componente electrice: un catod si un anod. Intre aceste doua elemente este trecut un curent electric de o anumita intensitate, curent care arde vena in cauza. Din pacate, procedeul trebuie repetat pentru fiecare vena inflamata in parte, fiind anevoios si dureros.
- Ligatura cu substante chimice: nu este, in mod cert, o ligatura. Se poate spune ca este, mai mult, o cauterizare a venelor anorectale cu ajutorul unor substante caustice. Totusi, utilizare acestei proceduri este limitata deoarece substanta respectiva poate sa distruga si tesut perfect sanatos prin difuzie de la locul aplicarii. Aplicarea in sine se face doar de catre specialisti, desi substantele se gasesc sub forma de crema, iar pacientului nu ii permis sa se miste timp de aproape sase ore.
- Drenarea cheagurilor de sange: hemoroizii interni formeaza pungi de sange asezate spre interiorul canalului rectal. Practic, aceste pungi sunt cele care cauzeaza durerile si discomfortul. Prin urmare, un medic australian a dezvoltat o metoda de drenare a cheagurilor de sange fara durere. Astfel, se introduce un tub in canalul rectal, tub ce contine doua instrumente chirurgicale: in primul rand, exista un ac care inteapa punga de sange. Apoi, exista un tub de dimensiuni reduse care este introdus in punga de sange si care, cu ajutorul gravitatiei, o va drena.
2012/07/31
Operatii