A A
RSS

Simptomele timpurii ale hemoroizilor

2013/03/05

Hemoroizi

Medicina clasica ofera o definitie clara a bolii hemoroidale: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. La prima vedere, hemoroizii sunt clasificati drept afectiuni ale sistemului de vase de sange din corpul uman. Totusi, adevarul este relativ: desi fiziologic vorbind, hemoroizii sunt probleme venoase, patologic vorbind, ei au la baza o disfunctie severa a tractului digestiv al pacientului. De ce este atat de necesara o incadrare corecta si completa a bolii hemoroidale in aceste categorii? Raspunsul este simplu: afectiunile sistemului venos prezinta o anumita paleta de simptome, pe cand problemele sistemului digestiv au semne fizice complet diferite. In acest caz, simptomele timpurii ale hemoroizilor reflecta ambele componente ale acestei patologii. Astfel, printre cele mai cunoscute simptome ale bolii hemoroidale se numara durerea difuza, senzatia de presiune in zona inferioara a abdomenului, probleme la defecatie si sangerari minore.

Durerea de hemoroizi

Primul simptom care indica cu adevarat existenta unei probleme de sanatate a tractului digestiv este durerea. In cazul hemoroizilor incipienti, senzatia dureroasa nu este localizata, ceea ce o face practic imposibil de tratat cu acuratete. Pacientul nu este capabil sa indice zona de origine a durerii si nici locul unde durerea se concentreaza. De asemenea, pentru cateva luni de la declansarea bolii hemoroidale, durerea nu va fi constanta: va apare atunci cand suferindul a consumat cantitati mari de alimente sau cand acesta este stresat, bolnav sau daca trece printr-o interventie chirurgicala pe abdomen, dar va fi de intensitate redusa si cu durata scurta. O data cu formarea definitiva a inflamatiilor anorectale, durerea va deveni permanenta si de intensitate crescanda, pana cand pacientul nu va mai putea sa se afle in pozitie sezanda pentru mai mult de cateva minute. In acest moment, hemoroizii sunt evidenti si, de cele mai multe ori, pulsatili si fisurati.

Presiunea care apare in zona inferioara a abdomenului este datorata modificarii treptate a tranzitului digestiv al pacientului. Astfel, una dintre problemele digestive cel mai des asociate cu boala hemoroidala este constipatia. Incetinirea vitezei de biotransformare a elementelor nutritive este cauzata de o disfunctie enzimatica sau de o supraincarcare a organismului cu alimente greu de digerat. Prin urmare, atunci cand suferindul observa marirea duratei de timp dintre scaune, este indicata o schimbare usoara de dieta. In general, daca pacientul va consuma o cantitate corespunzatoare de fibre si va ingera suficiente lichide lipsite de agenti carbonatati, tranzitul digestiv isi va reveni la normal in cateva zile. Daca suferindul nu ia masuri de prevenire a instalarii constipatiei acute, va resimti o senzatie de presiune in zona abdomenului inferior, presiune datorata, in mod evident, acumularii de materie fecala in colon. In cateva zile, constipatia acuta se transforma in constipatie cronica si persoana in cauza nu mai percepe presiunea respectiva drept o manifestare fizica demna de luat in seama, ceea ce conduce la o ignorare a acesteia si la o potentiala agravare a bolii pe care o indica.

Problemele la defecatie sunt indicativele declansarii propriu – zise a bolii hemoroidale. In prima etapa, pacientul prezinta o incordare a muschilor care compun canalul rectal, incordare care creaza impresia ca bolul fecal este de dimensiuni foarte mari si ca nu poate trece cu usurinta prin zona respectiva. Adevarul este ca suferindul reactioneaza la anumiti stimuli proinflamatori si ca este incapabil sa isi relaxeze musculatura anorectala, pentru a permite bolului fecal traversarea portiunii dintre colon si anus. Daca i se explica persoanei in cauza ca trebuie sa incerce, in mod constient, sa relaxeze acesti muschi, exista sanse ca ranile cauzate de o miscare fortata a bolului fecal sa nu se mai formeze, dar, de cele mai multe ori, chiar si cu aceste informatii, pacientul nu poate sa isi controleze muschii din aceste zone. Rezultatul este, din pacate, cel preconizat: bolul fecal zgarie peretii canalului rectal, conducand la inflamarea treptata, dar ireversibila, a venelor anorectale.

Etichetat cu: , , , ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: