A A
RSS

Ratele de supravietuire pentru cancerul de colon

2011/05/16

Hemoroizi

Ratele de supravietuire pentru cancerul de colon indica sansele pe care le are un pacient cu cancer de colon sa supravietuiasca pentru o anumita perioada de timp.

In nici un caz aceste rate nu sunt un indicator precis pentru soarta pacientilor cu cancer de colon. In cel mai bun caz, ele pot prezice sansele unui pacient, cu privire la ce ar putea sa se astepte de la un anumit tratament, avand ca suport experientele altor pacienti cu cancer de colon in circumstante similare.

Ratele de supravietuire pentru cancerul de colon servesc drept ghid pentru pacient si familia sa, ajutandu-i sa stie la ce se pot astepta daca aleg un anumit tip de tratament, sau daca este necesar sa urmeze un tratament, sau doar sa opteze pentru analgezice si sedative.

Detectat in faza incipienta, cancerul de colon este unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer, in proportie de 90%.

Din fericire, ratele de supravietuire pentru cancerul de colon s-au imbunatatit constant in ultimii 20 de ani, datorita metodelor imbunatatite de screening, care fac posibil tratamentul in faza incipienta, tratabila.

La fel ca in toate cazurile de cancer, prognoza este determinata de stadiul in care este diagnosticata boala. Cu cat stadiul este mai tardiv, cu atat ratele de supravietuire sunt mai mici.

Ratele de supravietuire pentru cancer de colon variaza si in functie de locul in care este localizata tumora. Daca aceasta este localizata in partea superioara a colonului, rata de supravietuire pentru 5 ani este de 63%, pentru partea transversala a colonului este de 59% iar pentru partea inferioara a colonului este de 66%.

Tratamentul care consta in indepartarea chirugicala a tumorii, este urmat de chimioterapie si radiatii, care pot mari rata de supravietuire cu pana la 5-6%.

Per total, cancerul de colon afecteaza in mod egal barbatii si femeile. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse la cancer de colon iar barbatii la cancer rectal.

Daca aveti peste 50 de ani, prezentati un risc mai mare de cancer de colon.

Peste 75% din cazurile de cancer de colon sunt diagnosticate la persoanele de peste 50 de ani.

Din moment ce s-a dovedit o crestere a ratelor de supravietuire pentru cancerul de colon datorita tehnicilor imbunatatite de screening, este foarte recomandat ca ratele de supravietuire pentru cancerul de colon sa creasca pe viitor datorita persoanelor de 40 de ani care fac colonoscopii regulate si examene rectale, pentru a imbunatati sansele de diagnosticare si tratament in faza incipienta.

Etichetat cu: , , , , ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: