A A
RSS

Medicul proctolog

2011/12/29

Hemoroizi

Diagnosticul de hemoroizi poate fi pus de o multime de medici, cu diverse specializari, inclusiv de medicul de familie sau de un medic de la camera de urgente a unui spital. Totusi, singurul medic care poate trata corespunzator aceasta conditie este medicul proctolog. Proctologia este ramura medicinei care studiaza ultima zona a tractului digestiv si anume colonul, canalul rectal si anusul. Astfel, medicul proctolog este cel care cunoaste cel mai bine anatomia acestei zone si este medicul care poate sa explice pacientului ce sunt hemoroizii si care este cel mai bun tratament pentru acestia.

De obicei, o persoana isi expune simptomele medicului de familie, iar acesta este cel care le recunoaste ca atare si pune un diagnostic initial. Totodata, medicul de familie este si cel care ii recomanda pacientului un medic proctolog adecvat problemei sale. Ce poate face un proctolog pentru suferind ce un alt medic nu poate face? Ii poate acorda unda verde pentru interventiile chirurgicale necesare. In mod curent, pacientii ajung la proctologi in plina criza hemoroidala, atunci cand indicatiile medicului de familie nu mai sunt eficiente si durerea este intensa. Isi doresc o metoda de tratament imediata care ar micsora intensitatea durerii. Din pacate, ea nu exista. Proctologul le explica toate aceste lucruri si le ofera o solutie, chiar daca ea nu este imediata.

Practic, in crizele hemoroidale, singurele medicamente care au efect sunt cele antiinflamatorii, fiind, de asemenea, si singurele de care pacientul are cu adevarat nevoie. Se administreaza pacientului si analgezice, dar doar ca adjuvanti, deoarece ele nu prezinta efectul dorit de catre suferind. Durerea resimtita la nivelul anusului si in zona generala a canalului rectal nu poate fi micsorata cu analgezice administrate pe cale orala, iar administrarea direct la locul afectat este complicata si foarte dureroasa pentru pacient. In momentul crizei hemoroidale, venele anorectale sunt umflate mult peste capacitatea de sustinere a peretilor vaselor sangvine, care tind sa se fisureze. Prin urmare, canalul rectal nu este doar inflamat, ci poate fi invadat de sange in orice moment. Practic, el este blocat in intregime de infamatia venelor ce iriga muschii rectali. Medicul proctolog cunoaste toate aceste mecanisme si trateaza pacientul cu creme antiinflamatorii, aplicate, de cele mai multe ori, de catre medic personal. Aplicarea trebuie facuta cu grija pentru a evita ruperea hemoroizilor interni, dar, totodata, ea trebuie facuta si rapid, pentru a nu prelungi senzatia de discomfort resimtita de pacient.

Dupa o anumita perioada de timp, medicul observa o imbunatatire substantiala a inflamatiei la locul afectat, chiar daca pacientul inca simte senzatii dureroase intense. Acesta este momentul in care operatii pentru eliminarea hemoroizilor, fie ei interni sau externi, au loc. Proctologul, care de cele mai multe ori nu este chirurg, stabileste data operatiei chirurgicale, si pregateste pacientul. Astfel, persoana in cauza este informata in legatura cu etapele procedeului chirurgical, cu problemele ce pot apare in orice moment si cu sansele de reusita ale operatiei. In general, complicatiile unei astfel de operatii sunt inexistente sau foarte putin probabile, iar sansele de reusita sunt unele dintre cele mai mari din intreg domeniul medical. De asemenea, medicul proctolog este acela care va monitoriza evolutia pacientului dupa operatie si care va lua masuri imediat ce va observa reaparitia bolii hemoroidale.

Etichetat cu: , , , ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: