A A
RSS

Informatii generale despre hemoroizi

Hemoroizii sunt una dintre cele mai cunoscute boli, afectand mai mult de trei sferturi din populatia lumii. Desi atat de bine cunoscuti si studiati, nici pana in momentul de fata, specialistii nu s-au pus de acord in legatura cu doua aspecte ale acestei boli: cauzele ei si tratamentul adecvat. De asemenea, este foarte complicat de oferit o definitie adecvata hemoroizilor, definitie care sa fie acceptata de intreaga comunitate medicala. De ce exista asemenea probleme in legatura cu o boala care este mentionata prima data acum aproape trei mii de ani, intr-un tratat de medicina grecesc? Raspunsul este unul relativ simplu: pentru ca nu s-a putut determina, pana in momentul de fata, raportul cauza – efect in legatura cu aparitia si dezvoltarea hemoroizilor.

Totusi, ce sunt hemoroizii? Definitia clasica a acestei boli este urmatoarea: hemoroizii sunt dilatatii ale venelor anorectale. Exista dilatatii naturale, considerate a fi anomalii anatomice (in acest caz, aceste dilatatii sunt insotite si de alte defecte la nivelul tesutului conjunctiv, cum ar fi: varice, emfizem si diverse tipuri de hernii), dar si dilatatii provocate de unele stari fiziologice speciale, cum ar fi sarcina. Dilatatiile provocate de sarcina dispar o data cu incheierea perioadei de graviditate. Daca ele nu dispar in doua pana la patru saptamani dupa nastere, hemoroizii au o alta cauza si nu cea evidenta. De asemenea, pot aparea dilatatii ale venelor anorectale si ca o consecinta a altor boli: ciroza, colite si hipertrofie de prostata.

Adevarata problema cu diagnosticarea si tratarea hemoroizilor este reprezentata de faptul ca hemoroizii sunt asimptomatici in majoritatea timpului. Teoretic, simptomele hemoroizilor sunt foarte greu de ignorat si usor de recunoscut de medicul curant. Din pacate sau poate din fericire, ele isi fac cunoscuta prezenta doar in timpul crizelor hemoroidale. Prin urmare, un om poate trai cu hemoroizi intreaga viata, fara sa stie ca sufera de aceasta boala sau ca ar trebui sa si-i trateze. Totusi, in momentul in care o criza hemoroidala se declanseaza, simptomele sunt cumplite. Printre cele mai comune simptome ale hemoroizilor se numara:

  • Prezenta sangelui in scaun: in momentul in care se dilata venele anorectale, peretii vaselor de sange se vor subtia considerabil. Daca acesti pereti, elastici pana la un punct, sunt impinsi peste nivelul lor limita, ei vor ceda. Mai precis, in peretii venelor anorectale apar fisuri. Prin aceste fisuri ies cantitati impresionante de sange. Intrebarea pe care orice pacient are trebui sa i-o puna medicului curant este urmatoarea: de ce hemoroizii mei sangereaza atat de mult daca fisurile sunt atat de mici? Raspunsul este urmatorul: datorita presiunii foarte mari, aplicate de muschii rectului. Acesti muschi exercita o forta impresionanta asupra vaselor sangvine anorectale si, implicit, asupra peretilor lor. Daca acesti pereti nu sunt integri din punct de vedere structural, ei se vor fisura. Cantitatea deosebita de sange care este eliminata este direct proportionala cu intensitatea fortei aplicate de muschii rectului.
  • Durere la nivelul rectului: rectul este unul dintre cele mai inervate zone din corpul uman. Astfel, orice modificare la nivelul acestei zone conduce la o senzatie care este raportata foarte repede creierului. Prin urmare, in momentul in care peretii vaselor anorectale se fisureaza, durerea resimtita de pacient va fi foarte intensa si va aparea foarte repede, practic in acelasi moment. Partea buna este aceea ca disparitia durerii semnifica finalul crizei hemoroidale, de cele mai multe ori.
  • O senzatie de mancarime: atunci cand peretii venelor anorectale se fisureaza, cantitati impresionante de sange curg prin aceste fisuri minuscule. Totusi, intr-o prima faza, inainte ca hemoroizii sa sangereze atat de abundent, se creeaza un mucus in jurul acestor fisuri. Acest mucus contine anumite componente chimice care sunt, de fapt, cunoscuti alergeni si care genereaza aceasta atat de neplacuta senzatie de mancarime.

Un alt lucru absolut esential in diagnosticarea hemoroizilor este plasarea lor. Prin urmare, exista doua tipuri mari de hemoroizi:

  • Hemoroizi interni: daca hemoroizii cu care se prezinta un pacient la medicul curant sunt interni, situatia este foarte grava. In teorie, hemoroizii interni sunt absolut identici cu hemoroizii externi. In practica, faptul ca se afla in interiorul canalului rectal ii face mult mai periculosi, mult mai usor sangeranzi si capabili sa produca o senzatie de mancarime mult mai intensa. Totodata, deoarece ei se afla intr-un loc greu accesibil, singura varianta de tratament este una chirugicala. Orice alte variante vor induce doar o stare temporara de relaxare si de ameliorare a durerii sau a mancarimii.
  • Hemoroizi externi: acest tip de hemoroizi este mult mai deranjant pentru pacient decat hemoroizii interni, dar este si mult mai usor de tratat. De obicei, venele anorectale care se rup sunt atat de umflate incat ies din canalul rectal. Ceea ce poate parea un lucru rau, dar nu este. Cu cat fisura creata in peretele venelor anorectale se afla mai aproape de anus, deci de legatura cu exteriorul corpului, cu atat sangele scurs prin aceasta ruptura il poate alerta pe pacient mai repede. De asemenea, daca pacientul ia la cunostinta existenta acestei boli la timp, senzatia de durere la nivelul rectului si senzatia de mancarime pot fi impiedicate sa apara printr-un tratament corespunzator. De obicei, pentru hemoroizii externi, atat tratamentele clasice, recomandate de medicul curant, cat si cele ce au la baza medicina holistica functioneaza la fel de bine.

Daca prezentam hemoroizii interni din punct de vedere al evolutiei lor, putem sa distingem patru faze mari in dezvoltarea acestor inflamatii:

  • Hemoroizi de gradul I: se mai numesc „hemoroizi neprocidenti” si sunt acei hemoroizi care nu s-au inflamat inca. Tendinta spre dilatare exista la nivelul venelor anorectale, dar nu au aparut inca hemoroizii propriu zisi.
  • Hemoroizi de gradul II: acesti hemoroizi sunt procidenti imediat dupa defecatie, dar apoi inflamatia se retrage foarte rapid. Pot cauza constipatie si dureri, dar aceste simptome nu persista.
  • Hemoroizi de gradul III: in acest caz, hemoroizii sunt permanent inflamati, iar durerea se manifesta in orice moment in care pacientul depune un efort, chiar si atunci cand stranuta sau tuseste. De asemenea, acesta este gradul in care hemoroizii devin sangeranzi.
  • Hemorozi de gradul IV: multi pacienti nu ajung pana la acest nivel de dezvoltare al bolii hemoroidale, dar daca ajung, acesta este momentul in care hemoroizii trebuie corectati chirurgical de urgenta. Durerea este permanenta si nu depinde de pozitia pacientului sau de starea lui de activitate.

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: