Hemoroizii si uleiul de masline
Uleiul de masline este unul dintre cele mai folosite produse vegetale din lume, fiind utilizat atat de catre lumea culinara, de cea a cosmeticii, dar, mai ales, de catre lumea medicala. Este bine cunoscut ca uleiul de masline se obtine prin presarea la rece sau la cald a maslinelor, dar si faptul ca fiecare varietate de ulei prezinta calitatile si defectele sale. Astfel, uleiul de masline obtinut prin presare la rece este cel care devine, dupa ce trece printr-o etapa de sterilizare, uleiul cu uz medical. Totusi, este foarte scump si necesita un proces tehnologic foarte complicat. Pe de alta parte, uleiul de masline obtinut prin presare la cald este mult mai accesibil ca si pret de cost, fiind folosit pe scara larga in industria culinara si in cea cosmetica. Din pacate, nu este suficient de pur pentru a putea fi folosit cu succes in medicina. Una din principalele ramuri ale medicinei care beneficiaza de pe urma proprietatilor curative ale uleiului de masline este cea care se ocupa de bolile tractului gastro – intestinal. Astfel, in acest caz, putem sa vorbim despre utilizarea uleiului de masline pentru calitatile sale demulcente, dar si pentru capacitatea sa de a stimula peristaltismul intestinal si de a ameliora simptomele bolii hemoroidale.
In perioada Antichitatii, medicii imbibau comprese cu ulei de masline si le aplicau direct pe zona perianala, ceea ce ajuta la reducerea mancarimii, oprirea sangerarii, dar si la micsorarea inflamatiei venelor anorectale. Din pacate, compresele nu puteau fi mentinute pe locul afectat pentru perioade lungi de timp, ceea ce le facea putin practice. Cateva secole mai tarziu, medicii din peninsula elena au descoperit ca adaugarea de vaselina si lanolina la uleiul de masline conducea la formarea unui unguent ce pastra toate calitatile ingredientului principal si care, mai mult, putea fi aplicat pe locul cu probleme si fara a fi nevoie de comprese. Totodata, o data cu intelegerea patologiei hemoroizilor interni, s-a putut folosi unguentul si pentru aplicare pe mucoasa rectala. Uleiul de masline nu era doar un element cu proprietati terapeutice deosebite, ci si unul care era foarte usor de obtinut, ceea ce il facea component cheie intr-o serie foarte larga de preparate medicinale. Evul Mediu a adus dupa sine si aparitia primelor supozitoare, dar si disparitia uleiului de masline din tratamentul antihemoroidal. Abia la finalul secolului al XIX – lea, in Franta, se observa existenta unei scheme de tratament impotriva bolii hemoroidale care include, din nou, uleiul de masline.
In momentul de fata, se poate vorbi atat despre un tratament naturist impotriva hemoroizilor care foloseste uleiul de masline, cat si despre o paleta de forme farmaceutice antihemoroidale care au in compozitia lor, fie ca ingredient principal, fie ca ingredient ce face parte dintr-un amestec de ingrediente, uleiul de masline. Astfel, solutia naturista este urmatoarea: pacientul amesteca doua parti ulei de masline de uz medicinal cu o parte aloe vera si cu o parte ulei de arbore de ceai pana la omogenizare completa. Apoi, amestecul se mentine la racoare timp de o ora, pentru a capata o consistenta de gel, dar nu se introduce in frigider, pentru a nu ingheta. Se aplica pe zona afectata cu ajutorul unei comprese si se mentine in contact timp de jumatate de ora. Tratamentul se repeta o data la patru ore in perioada crizelor hemoroidale si o data pe zi in momentul in care pacientul incepe sa observe o usoara inflamare a venelor anorectale. In mod evident, compresele se aplica doar dupa ce pacientul a efectuat o igiena completa a zonei perianale. Pentru uz intern, se prefera utilizarea unui unguent sau a unui supozitor, ambele continand ulei de masline datorita efectului lubrefiant si slab antiinflamator pe care il prezinta, efect ce potenteaza efectul antihemoragic si cicatrizant al extractului din scoarta de castan, de exemplu, dar si efectul analgezic al lidocainei.
2012/09/19
Hemoroizi