A A
RSS

Hemoroizii si fisurile anale

2011/10/20

Hemoroizi

Majoritatea persoanelor considera ca hemoroizii si fisurile anale sunt unul si acelasi lucru. Adevarul este cu totul altul. Boala hemoroidala este o inflamatie a venelor anorectale, iar fisura anala reprezinta o rupere a mucoasei anorectale. Care este diferenta dintre ele? Raspunsul este relativ simplu: hemoroizii afecteaza sistemul venos, iar fisurile anale sunt o problema a epidermei anorectale. O persoana poate suferi de hemoroizi fara a suferi de fisuri anale si invers. Cele doua boli sunt rareori asociate, dar atunci cand se intalnesc impreuna, pacientul respectiv are dureri mari. De obicei, in aceste cazuri, se prefera o interventie chirurgicala imediata, pentru a opri intensificare durerii si hemoragiile anale.

Ce a cauzat aceasta idee falsa despre hemoroizi si fisuri anale? Cauzele lor. Teoretic, hemoroizii si fisurile anale au aceleasi cauze. Practic, exista mici diferente care asigura evolutia bolii hemoroidale sau a fisurilor anale. De exemplu, femeile insarcinate sufera in egala masura de hemoroizi si de fisuri anale. In general, greutatea exercitata de uterul marit apasa pe intestinele femeii, cauzand constipatie si, prin urmare, hemoroizi. Daca femeia respectiva face exercitii fizice sau este foarte activa in perioada de graviditate, exista o mai mare posibilitate de aparitie a fisurilor anale decat a hemoroizilor, datorita efortului fizic depus.

Alte cauze care pot conduce la ambele boli sunt un regim alimentar dezorganizat si un stil de viata in care factorul stres este omniprezent. Totusi, este bine de retinut faptul ca fisurile anale apar mult mai des la persoanele care sunt active fizic, deoarece ruperea tesutului anal este una mecanica si nu una fiziologica.

Din punct de vedere medical, hemoroizii sunt o boala mult mai complicata decat fisurile anale. Dupa cum am mentionat mai sus, deoarece ruperea tesutului este mecanica, ea poate fi tratata ambulatoriu sau se poate vindeca de la sine. Exista pacienti care sufera de fisuri anale periodic, dar care nu afla niciodata despre ele, deoarece ele se vindeca de la sine in aproximativ patruzeci si opt de ore. Singurul lucru pe care aceste persoane il raporteaza sunt usoare usturimi in momentul eliminarii bolului fecal. De obicei, atunci cand simt aceste usturimi, pacientii nu mai mananca mancaruri picante sau nu mai fac exercitii fizice pentru cateva zile.

Totusi, este bine de stiut ca, in momentul in care aceste fisuri anale sangereaza abundent, ele pot fi tratate si chirurgical. Practic, sunt considerate rani deschise in locuri inaccesibile si se prefera ca ele sa fie cauterizate si nu bandajate, pentru a evita redeschiderea lor atunci cand s-ar schimba bandajele. Nu pot fi inchise cu ajutorul copcilor, deoarece copcile nu sunt suficient de subtiri si de manevrabile pentru a fi utile in aceasta zona a corpului. Procedura nu este exact una complicata, putand fi executata si in camera de urgente de catre personalul calificat. Daca exista vreo sansa de complicatii sau medicul curant considera ca pacientul poate prezenta vreo infectie, persoana respectiva este tinuta sub observatie pentru douazeci si patru sau patruzeci si opt de ore.

In cazul in care pacientul considera ca o procedura chirurgicala este prea invaziva, sangerarea poate fi oprita si prin intermediul unor materiale medicale speciale care sunt introduse in rectul pacientului. De cele mai multe ori, aceasta operatiune este preferata interventiei chirurgicale.

Etichetat cu: , , ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: