A A
RSS

Hemoroizii dupa operatie

2011/07/05

Hemoroizi

Exista un set de reguli foarte strict, care trebuie explicat in amanunt de catre medicul curant si care trebuie respectat de catre pacient, set de reguli care se refera la hemoroizi dupa operatie. Trebuie retinut faptul ca, daca s-a ajuns pana in la operarea hemoroizilor, acestia au produs foarte multe probleme la nivelul tractului digestiv, mai ales in zona rectala. Aceste probleme nu au disparut o data cu finalizarea operatiei de hemorozi. Unele din ele s-au ameliorat, altele de-abia acum incep sa-si faca simtita prezenta. In plus, pacientul trebuie avertizat de catre medicul curant in legatura cu posibilitatea reaparitiei hemoroizilor, mai ales in cazul acelor pacienti care sufera de fragilitate capilara si venoasa. Toate aceste lucruri sunt incluse in regulile de ingrijire a zonei afectate de hemoroizi dupa operatie.

Primul lucru pe care un pacient trebuie sa il stie despre perioada post – operatorie este faptul ca nu poate sa se miste foarte mult in primele 48 de ore. Mai precis, pacientul nu are voie sa se ridice din pozitia in care a fost asezat anterior de medic. Prin urmare, in primele doua zile, pacientul va sta pe spate, fara a misca, cat este cu putinta, partea inferioara a corpului.

Apoi, pacientul va fi hranit, timp de aproximativ o saptamana dupa operatie cu doua tipuri de alimente. In primele trei zile dupa operatia de hemoroizi, pacientul va fi hranit prin intermediul unei perfuzii cu glucoza si diferite suplimente alimentare. In urmatoarele patru zile, alimentatia se va extinde la orice este hranitor, dar in stare lichida. Care este motivul pentru care pacientul nu este hranit corespunzator? Simplu: desi persoana respectiva nu are nici o problema la nivelul tractului digestiv superior, zona rectala este in recuperare dupa o interventie periculoasa si complicata. Daca este fortata imediat dupa operatie, exista riscul ca zona respectiva sa nu se vindece corect, sa se rupa copcile utilizate de chirurg sau sa ia nastere o infectie foarte grava. Datorita spatiului foarte restrans, infectia poate fi considerata ca fiind in cavitate inchisa, ceea ce o poate face aproape imposibil de tratat.

La externare, pacientului i se explica cele doua reguli de aur ale ingrijirii post – operatorii a hemoroizilor:

§  Igiena impecabila: medicul curant ii va recomanda pacientului un sapun antibacterian special, vandut, de obicei, doar in farmacii. Pacientul va trebui sa spele zona afectata de trei ori pe zi, timp de aproximativ doua luni, cu acel sapun. Ulterior, va putea sa se intoarca la propriile produse de igiena personala.

§  Fara efort fizic intens: in primele sase saptamani de la operatie, pacientul nu are voie sa alerge, sa inoate, sa ridice greutati sau sa urce pe scari. Din pacate, multe din acestea lucruri nu pot fi indeplinite de toate persoanele recent operate de hemoroizi. Prin urmare, daca pacientul nu alearga si nu ridica greutati foarte mari in primele sase saptamani, totul va fi bine.

Daca pacientul observa vreo problema cu propria stare de sanatate, daca a incalcat vreuna din regulile de mai sus, daca a mancat un aliment foarte picant sau daca sufera de diaree acuta, persoana operata de mai putin de patru luni trebuie sa se prezinte imediat la camera de garda a unui spital din apropriere, pentru a evita orice accidente neplacute.

Etichetat cu: , , , ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: