A A
RSS

Fitoterapia

2012/02/14

Hemoroizi

Fitoterapia este terapia naturii. Practic, in fitoterapie se folosesc doar produse naturale, neprelucrate chimic, preluate direct din mediul lor de viata. Interesant este faptul ca, in general, oamenii tind sa creada ca fitoterapia utilizeaza doar plante uscate, sub forma de ceaiuri. Nimic nu poate fi mai departe de adevar. Aceasta terapia naturala foloseste plante medicinale in tratarea unei largi palete de afectiuni. Totusi, aceste plante nu sunt incorporate doar in ceaiuri, ci si in extracte, tincturi, infuzii concentrate si macerate. Trebuie mentionat faptul ca doar o parte dintre aceste forme farmaceutice sunt considerate a fi de uz intern. De exemplu, tincturile si extractele, in special cele uscate, sunt de obicei incorporate in lotiuni si creme, ceea ce le face, prin definitie, de uz extern.

Cum functioneaza fitoterapia? Conceptul este simplu: de-a lungul anilor, inca din perioada antica, oamenii au observat ca ingerarea anumitor plante le poate imbunatati starea de sanatate, la fel cum au vazut ca alte plante pot provoca afectiuni grave sau chiar moartea. Totodata, persoanele care studiau aceste plante, initial vracii, ulterior tamaduitorii si apoi medicii perioadei de aur a antichitatii au descoperit ca nu toate formele de prelucrare ale plantelor sunt utile si nu toate dau acelasi efect. Prin urmare, au inceput sa experimenteze cu diferite feluri de preparare a acestor plante medicinale, iar rezultatele lor au fost, in general, confirmate de medicina actuala.

Exista, totusi, cateva exceptii notabile. Medicina traditionala chineza sustine ca frunzele de Gingko Biloba pot fi folosite ca baza pentru infuzie si ca aceasta infuzare este suficienta pentru a extrage principiile active pentru care este cunoscuta planta. Din pacate, acest lucru nu este adevarat. Respectivele substante active sunt termolabile si sunt distruse aproape in totalitate de acest procedeu, care implica lasarea in contact a produsului vegetal cu apa aflata la 100°C timp de 30 de minute. Singura metoda cu un randament bun de extragere a principiilor active din  Gingko Biloba este extractia uscata. Practic, principiile active astfel extrase sunt inglobate ulterior in capsule, ajungand la forma farmaceutica care prezinta adevaratul efect terapeutic scontat.

Majoritatea solutiilor extractive, fie ele obtinute prin infuzare, macerare sau decoctie, sunt apoase. Motivul este simplu: cele mai multe substante active sunt solubile in apa, fie la rece, fie la cald. De asemenea, apa este considerata a fi solventul universal si este perfect tolerata de orice fel de organism. Nu exista organisme care sa fie alergice la apa. Prin urmare, se prefera ca, de cate ori este posibil, medicamentele, fie ele naturale sau de sinteza, sa fie create cu ajutorul apei. Fitoterapia nu face exceptie. Totusi, se pot folosi si alti solventi pentru extragerea substantelor active din plante, cum ar fi alcoolul etilic, eterul etilic sau cloroformul. In general, solutiile alcoolice cu o concentratie alcoolica scazuta pot fi utilizate si intern si sunt cunoscute sub numele de tincturi. Nu se folosesc singure, ci sunt incorporate in diferite formule de preparate magistrale. Daca extractia se face cu eter sau cu cloroform, acele preparate nu sunt, sub nici o forma, de uz intern. De obicei, aceasta extractie se face doar ca o prima faza in prepararea respectivului medicament, extractul obtinut uscandu-se si intrand in compozitia unei lotiuni sau a unei creme.

Etichetat cu: , , , ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: