A A
RSS

Fisura anala

2012/10/02

Hemoroizi

Fisura anala este una dintre cele mai comune afectiuni ale tractului digestiv inferior. Practic, statisticile arata ca unul din trei pacienti care sufera de diaree acuta sau de constipatie cronica prezinta fisuri anale. De cele mai multe ori, persoanele in cauza nu manifesta nici un simptom definitoriu al acestei afectiuni sau, daca il manifesta, il confunda cu usurinta cu unul dintre simptomele bolii hemoroidale. Totusi, ce este fisura anala? Raspunsul este relativ simplu: fisura anala este o ulceratie aflata la nivelul mucoasei canalului rectal. Procesul de formare al fisurii anale incepe cu o slabire a musculaturii zonei afectate si se continua cu aparitia unei mici ulceratii, nu mai mare de cativa milimetri. Daca rectul continua sa fie agresat, fie de factori interni, fie de factori externi, fisura respectiva se va mari treptat, pana cand va ajunge la o dimensiune ce cauzeaza adevarate probleme. In momentul in care ulceratia depaseste trei centimetri, interventia chirurgicala este iminenta.

Principalele cauze ale aparitiei fisurii anale sunt factorii care pot agresa mucoasa canalului rectal. In general, se vorbeste despre factori fiziologici, denumiti si factori interni, si despre factori externi. Factorii fiziologici sunt constipatia si diareea. Astfel, daca pacientul sufera de constipatie cronica, bolul fecal care trece prin canalul rectal este dimensiuni mari si, mai ales, este de o consistenta ridicata, ceea ce conduce la ranirea mucoasei canalului rectal atunci cand se face defecatia. De multe ori, rana aceasta devine, cu timpul, o fisura anala sau o inflamatie a unei venei anorectale. Diareea acuta actioneaza mult mai repede decat constipatia cronica si consta, de fapt, in expulzarea, cu viteza mare si cu intensitate crescuta, a unei cantitati ridicate de materie fecala. De obicei, aceasta conduce la iritarea intensa a mucoasei canalului rectal si la aparitia fisurilor anale.

Factorii externi care cauzeaza fisuri anale sunt interventiile medicale, chirurgicale sau nu, de la nivelul rectului sau sexul anal. Interventiile chirurgicale despre care este vorba sunt, de cele mai multe ori, cele efectuate pentru a indeparta o serie de vene anorectale inflamate, sangerande sau nu. O data cu vindecarea operatiei, muschii rectali ai pacientului ar trebui sa fie refacuti in totalitate. Adevarul este cu totul altul: de cele mai multe ori, canalul rectal al suferindului se reface doar in proportie de 70%, ceea ce indica faptul ca pacientul devine susceptibil la rani ulterioare, cauzate de excretarea unui bol fecal de dimensiuni prea mari. Interventiile non – chirurgicale includ clisme efectuate mai des de o data pe saptamana si colonoscopii efectuate mai des de o data la trei luni. Atunci cand vorbim despre sexul anal, este bine de stiut ca practicarea lui fara pregatirea necesara poate conduce la rupturi ale mucoasei canalului rectal, rupturi care se vor vindeca si vor lasa cicatrici in aceasta zona. De-a lungul timpului, cicatricile vor slabi muschii rectali si vor genera fisuri anale, mult mai periculoase decat rupturile initiale, fisuri care nu se vindeca fara interventie din exterior.

Simptomele fisurilor anale sunt usor cu semnele hemoroizilor, deoarece includ durere usoara, care progreseaza lent in intensitatea, ajungand pana la o durere ascutita si permanenta, dar si sangerari, care insotesc procesul de defecatie. Diferentele dintre fisurile anale si hemoroizi se fac in functie de pozitionarea durerii si a sangerarii. Practic, daca pacientul poate sa spuna unde este localizata durerea, atunci un diagnostic initial poate fi pus de catre medicul curant. In general, durerea in cazul fisurilor anale este localizata in josul rectului, aproape de anus sau chiar in zona anusului, pe cand durerea hemoroidala este raspandita in intregul canal rectal sau, daca este localizata, apare, de cele mai multe ori, in partea superioara a rectului. Sangerarea ofera si ea diferite indicii despre natura afectiunii de care sufera pacientul. Astfel, daca sangele este de culoare inchisa, acesta provine din rect si, mai precis, din partea inferioara a rectului, deci dintr-o fisura anala. De asemenea, daca sangele se gaseste la exteriorul bolului fecal, el provine tot de la nivelul unei fisuri anale.

Etichetat cu: ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: