A A
RSS

Depistarea sangerarilor oculte in scaun

2012/03/21

Hemoroizi

Sangerarile oculte din scaun trebuiesc depistate prin metode speciale de analiza, deoarece nu pot fi observate de catre pacient, cu ochiul liber. In general, o persoana care prezinta astfel de sangerari oculte in scaun nu acuza si alte simptome, cum ar fi dureri la nivelul canalului rectal sau al anusului si senzatii de usturime sau de mancarime. Practic, singurele indicatii pe care un medic le poate avea pentru a cere depistarea sangerarilor oculte din scaun sunt o serie de dureri mute, constante pe care pacientul le are la nivelul abdomenului inferior. Din pacate, pacientii nu le observa tot timpul, iar investigatia nu este facuta la momentul potrivit. Atunci cand sangerarile din scaun devin evidente si pentru pacient, problema de sanatate a avansat foarte mult si, de obicei, singura posibilitate de tratament este una chirurgicala.

Totusi, cum se depisteaza sangerarile oculte din scaun si ce indica ele? Exista o cantitate normala de sange care este intalnita in fecale, de maxim 5 mililitri pe zi, cantitate care nu conduce la un test de sangerare oculta pozitiv. Depistarile propriu zise sunt de natura spectrofotometrica, mai precis colorimetrica. Ce inseamna asta? Este simplu: se ia o proba din fecalele pacientului suspectat de sangerari oculte, se dizolva intr-un solvent, de obicei apa distilata, si se trateaza cu o substanta care o coloreaza. Apoi, proba astfel modificata se va introduce intr-un aparat, cunoscut ca spectrofotometru, care va oferi o citire a unor constante fizico – chimice. Daca valorile acestor constante se incadreaza in anumite limite, pacientul nu sufera de sangerari oculte in scaun. Daca ele depasesesc aceste limite, este evident ca testul devine pozitiv si persoana in cauza prezinta sange in scaun, desi el nu este vizibil cu ochiul liber.

In general, medicii cer efectuarea acestei investigatii pentru doua tipuri de pacient:

  • Pacientii care sufera de anemii cu cauze necunoscute: in cazul acestor persoane, se presupune ca pierderea de fier si de alte elemente sangvine are loc la nivelul tractului gastro – intestinal, dar nu in locurile evidente, cum ar fi in abdomen sau pe cale orala. Testul pozitiv indica ca sangerarea are loc foarte jos in aparatul digestiv si ca este in cantitate mica, dar constanta, ceea ce duce la aparitia anemiei. Chiar daca este in cantitate mica, sangerarea depaseste cu mult limitele considerate a fi normale, ajungand uneori si pana la 30 de mililitri pe zi. Aceasta valoare este mult prea mica pentru a putea fi vazuta de pacient in fecale, dar, totodata, este de sase ori mai mare decat valoarea normala.
  • Pacientii suspectati de neoplasm gastro – intestinal: daca suferindul a fost diagnosticat cu o forma de neoplasm prin intermediul analizelor de sange sau a markerilor tumorali, dar medicii nu reusesc sa gaseasca zona de unde se emit celulele canceroase, este bine ca o astfel de investigatie sa fie facuta. In general, cancerul de colon aflat inca in prima faza de dezvoltare nu poate fi depistat decat prin acest tip de test, deoarece modificarile de la nivelul colonului nu au aparut inca sau nu sunt evidente in ecografii ale zonei respective. Diagnosticul de neoplasm impreuna cu testul pozitiv pentru sangerarea oculta in fecale indica, in majoritatea cazurilor, existenta cancerului de colon.

Etichetat cu: , , , , ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: