A A
RSS

Criptita

2012/01/25

Hemoroizi

Criptita, ca orice alta boala care se termina cu sufixul “-ita”, reprezinta o inflamatie. In acest caza, criptita este o inflamatie a criptelor anale. Aceasta definitie nu ofera prea multe informatii unei persoane care nu cunoaste anatomia canalului rectal uman. Prin urmare, sa vorbim despre constructia canalului rectal: inconjurat de muschi pe intreaga lui lungime, acesta este spatiul prin care este eliminat bolul fecal, dupa ce paraseste colonul. Totusi, drumul nu este perfect liniar. De-a lungul mucoasei interne a canalului rectal exista mici denivelari. In general, aceste denivelari sunt venele anorectale care iriga muschii respectivi. La cativa centrimetri distanta de anus, apar criptele rectale sau anale. Ce sunt criptele anale? Raspunsul este simplu: criptele anale sunt adancituri sau pliuri in mucoasa rectala. Scopul acestor pliuri este de a mari suprafata mucoasei si, implicit, a canalului rectal, atunci cand bolul fecal este de dimensiuni mai mari decat cele obisnuite. Din pacate, aceste pliuri, asezate intre ampula rectala si anus, sunt si cele in care raman prinse bucati din bolul fecal. In general, urmatorul bol fecal va elimina si acest reziduu, dar uneori nu se intampla acest lucru.

Daca resturile de fecale ramase prinse intre pliurile mucoasei rectale contin substante alergogene sau iritante, genereaza inflamatia criptelor, boala numita criptita. Aceasta problema a tractului digestiv inferior se poate clasifica in mai multe subtipuri:

  • Criptita purulenta: reziduul din interiorul pliurilor contine materie organica de natura infectioasa. In general, microbii care exista in mod natural in alimente sunt distrusi la nivelul stomacului, datorita aciditatii foarte puternice. Totusi, daca ei trec in intestin, sunt incorporati in resturile bolului alimentar, care formeaza, in final, bolul fecal. De obicei, bacteriile respective sunt practic sigilate in interiorul fecalelor si sunt eliminate ca atare la exteriorul corpului. Este evident ca, daca anumite portiuni din bolul fecal raman prinse in criptite, va apare o infectie locala. Aceasta infectie cauzeaza inflamarea pliurilor si formarea pungilor de puroi. O data cu urmatorul bol fecal, pacientul va simti o durere surda, localizata mai sus cu aproximativ 5 cm de anus, care dispare la cateva minute dupa finalizarea actului defecatiei. O data cu fecalele, este eliminat si o parte din puroi, care este usor identificat prin intermediul unei coproculturi.
  • Criptita sangeranda: poate apare ca o afectiune de sine statatoare sau poate fi o complicatie a criptitei purulente. Astfel, pentru a fi o problema de sine statatoare, trebuie ca pacientul sa simta dureri ascutite, dar nu de durata lunga, inainte de defecatie si, imediat dupa aceea si de obicei in momentul trecerii bolului fecal prin acea zona, sa apara sangerarea. Spre deosebire de sangerarea hemoroidala, aceasta este in cantitate foarte mica si apare dupa actul defecatiei. De asemenea, este bine de stiut ca sangele din criptita este de culoare rosu – brun, fiind amestecat cu portiuni de fecale. Totodata, pacientii care sufera de orice tip de criptita nu au probleme cu tranzitul intestinal, deci nu au puseuri de constipatie, urmate de diaree acuta. Daca este considerata o complicatie a criptitei purulente, sangerarea apare abia dupa ce a fost eliminata toata punga cu puroi. Doar in cazul infectiilor foarte grave, se identifica la coprocultura sange amestecat cu puroi.

Etichetat cu: , , , , , ,

Intrari recente

Facebook

Adauga-ne pe Facebook si beneficiaza de promotii si discounturi: