Ce este Proctalgia Fugax?
Majoritatea persoanelor care sufera de proctalgia fugax nu au fost si nu vor fi diagnosticate niciodata. De ce? Este simplu: proctalgia fugax este practic imposibil de diagnosticat daca simptomele descrise de pacient nu sunt perfect identice in raport cu patologia bolii in sine.
Totusi, ce este proctalgia fugax? Aceasta afectiune a canalului rectal reprezinta o inflamatie a nervilor care inerveaza muschii din portiunea inferioara a rectului, cuprinzand si anusul. Simptomele pacientului sunt urmatoarele: durere brusca si intensa, aparuta in mijlocul noptii in majoritatea cazurilor, dar si ziua. In general, este datorata unei miscari bruste sau unei emotii foarte puternice. Este insotita de o senzatie de defecatie, senzatie care nu rezulta, insa, in actul eliminarii bolului fecal. Spre deosebire de ani fugax, o boala cu o patologie puternic asemanatoare, durerea in cazul proctalgiei fugax nu dureaza mai mult de treizeci de secunde.
In general, pacientii care sufera de proctalgia fugax au peste 45 de ani si au trecut prin multiple crize hemoroidale. Totusi, exista si copii cu varste pana in zece ani care au fost diagnosticati cu aceasta boala. De obicei, pacientii sunt de sex feminin, dar forma de proctalgia fugax de care sufera este una mai putin severa decat cea de care sufera pacientii de sex masculine. Din pacate, cauza bolii ramane necunoscuta dupa mai bine de un deceniu de la primul studiu efectuat pentru determinarea ei. S-a presupus ca ar fi o complicatie a hemoroizilor cronici, dar aceasta idee a fost demonstrata a fi falsa atunci cand au fost diagnosticati cu proctalgia fugax pacienti care nu prezentau vene anorectale inflamate la nivelul canalului rectal. O alta teorie care a fost cercetata este aceea conform careia durerea este cauzata de alimentatie, in special de mancarurile picante sau de bauturile carbogazificate. Problema acestei teorii este aceea ca durerile apar la multe ore dupa au fost consumate oricare dintre cele doua categorii de alimente. Totusi, ea nu a fost inca eliminata complet din discutie.
Deoarece nu a fost identificata cauza acestei probleme a tractului digestiv inferior, nu exista nici un tratament adecvat. In general, se prescriu antispastice, administrate pe cale orala, dar care au eficacitate mica deoarece sufera o transformare mare la nivel hepatic. Pacientului ii mai sunt recomandate analgezicele, atat administrate pe cale orala, cat si aplicate local, prin intermediul unei creme. Efectul local este mult mai intens decat cel general, dar deoarece durerea nu este localizata si nu dureaza foarte mult, este dificil de stabilit zona care trebuie sa fie tratata. Daca pacientul prefera metodele de tratament alternative, atunci baile caldute si tehnicile de relaxare sunt cele mai eficiente si cele mai recomandate de catre medici.
Trebuie retinut ca daca durerea incepe sa dureze mai mult de cateva minute, apare din ce in ce mai des si este insotita de sangerari multiple, atunci pacientul nu sufera in mod cert de proctalgia fugax sau nu doar de proctalgia fugax. Daca persoana in cauza a fost diagnosticata cu hemoroizi, durerile din proctalgia fugax nu sunt identificate ca fiind un simptom separat al altei boli, ci doar ca un alt simptom al bolii hemoroidale.
Etichetat cu: durere, hemoroizi, Proctalgia Fugax, simptom
2012/01/07
Hemoroizi